Ολοκληρώθηκαν οι στοχευμένες δράσεις για την προώθηση της συνεργατικής επιχειρηματικότητας και της κοινωνικής οικονομίας και καινοτομίας, μέσω της δημιουργίας τοπικών οικοσυστημάτων αλληλοϋποστηριζόμενων φορέων, στο πλαίσιο του Σχεδίου Διατοπικής Συνεργασίας του τοπικού προγράμματος CLLD/LEADER για την περιοχή του Δ. Χαλκηδόνος και τμήματος του Δ. Δέλτα (Υπομέτρο 19.3 – Μέτρο 19 – ΠΑΑ 2014-2020) με τίτλο “Ανάπτυξη Συνεργατισμού”.
Κατά την εναρκτήρια δράση – μια ανοιχτή εκδήλωση γνωριμίας και δικτύωσης, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία ευκαιριών για νέες συνεργασίες – εκπρόσωποι τοπικών φορέων και εγχειρημάτων της περιοχής (Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Θεσσαλονίκης, Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίου Αθανασίου, Κτήμα Αξιού Θέασις, Σύλλογος Δράσεων και Πολιτισμού «Η Χαλάστρα», Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αδένδρου «Η Πρόοδος», Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Αθανασίου, επαγγελματίες αμπελουργοί και οινοποιοί, επιχειρηματίες αλιευτικού τουρισμού, επενδυτές LEADER, κ.ά.) παρουσίασαν το έργο τους και έγιναν μέρος ενός ανοιχτού διαλόγου ανταλλαγής εμπειριών.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Δήμαρχος του Δήμου Χαλκηδόνος και Πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER, κ. Σταύρος Αναγνωστόπουλος, που δήλωσε: «Το όραμά μας για τον τόπο είναι να τον κάνουμε ευρύτερα γνωστό, να προβάλουμε τις φυσικές ομορφιές του, τα ιστορικά στοιχεία και μνημεία του. Να τον κάνουμε έναν τόπο που να προσελκύει επισκέπτες. Να γίνουμε ένας τόπος προορισμού τόσο για τους κατοίκους της πόλης, όσο και για τους διερχόμενους επισκέπτες της χώρας. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα διατοπικής συνεργασίας που υλοποιεί η Αναπτυξιακή Νομού Θεσσαλονίκης, θα θέλαμε, αφενός, να επιτύχουμε την προβολή του τόπου μας και, αφετέρου, να δώσουμε τη δυνατότητα σε ομάδες κατοίκων του δήμου μας να δημιουργήσουν συνεργατικά σχήματα που θα αξιοποιήσουν τα τοπικά προϊόντα, όπως το ρύζι, το κρασί και τα όσπρια, ή τις όποιες άλλες δραστηριότητες που μπορούν να αναπτυχθούν στην περιοχή, επιτυγχάνοντας έτσι την οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας».
Στο εργαστήριo που ακολούθησε, οι συμμετέχοντες συνέβαλαν στη χαρτογράφηση των αναγκών και των δυνατών σημείων της περιοχής, ήρθαν σε μια πρώτη επαφή με τη λογική του οικοσυστήματος, συζήτησαν, μοιράστηκαν το όραμά τους και τους προβληματισμούς τους και αναζήτησαν δυνατότητες συνεργασίας. Στη συνέχεια, στο δεύτερο εργαστήριο του προγράμματος, οι ανάγκες των συμμετεχόντων μεταφράστηκαν σε καινοτόμες ιδέες που θα λάμβαναν μέρος στο επερχόμενο Hackathon – τον τοπικό διαγωνισμό επιχειρηματικών ιδεών.
Ακολούθησαν διαδικτυακές και δια ζώσης εξατομικευμένες συνεδρίες mentoring, με έμπειρους μέντορες από τους χώρους της κοινωνικής οικονομίας, του επιχειρείν και της ακαδημαϊκής κοινότητας, όπου με τη χρήση του εργαλείου του καμβά επιχειρηματικού μοντέλου, οι συμμετέχοντες προετοιμάστηκαν για να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους μπροστά στα μέλη της κριτικής επιτροπής του Hackathon.
Κατά τη διάρκεια του Hackathon, οι ιδέες που γεννήθηκαν, με θεματικές που κινήθηκαν γύρω από την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος και την ανάδειξη της ταυτότητας της περιοχής, την περιβαλλοντική εκπαίδευση, τη σύνδεση των παραγωγών με την πόλη της Θεσσαλονίκης, αλλά και την ενίσχυση της δράσης των πολιτιστικών συλλόγων, αξιολογήθηκαν με γνώμονα την εφικτότητα και βιωσιμότητά τους, τον κοινωνικό τους αντίκτυπο, αλλά και τον καινοτόμο χαρακτήρα τους.
Νικήτρια ιδέα αναδείχθηκε αυτή του Συνεργατικού Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού Αξιού, με όραμα την οργάνωση του τουρισμού της περιοχής με τρόπο συλλογικό, δίκαιο και βιώσιμο, φέρνοντας κοντά φορείς, επαγγελματίες, παραγωγούς, συλλόγους και κατοίκους. Η κα Φούλη Ταχοπούλου από το Κτήμα Αξιού Θέασις, που παρουσίασε την εν λόγω ιδέα, θα εκπροσωπήσει την περιοχή στο διατοπικό διαγωνισμό επιχειρηματικών ιδεών, που θα υλοποιηθεί το επόμενο διάστημα στην Καρδίτσα.
Οι δράσεις ολοκληρώθηκαν με την εκδήλωση παρουσίασης των αποτελεσμάτων του προγράμματος. Παράλληλα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η κα Ευαγγελία Κανάκη, στέλεχος της ΟΤΔ ΑΝΕΘ ΑΟΤΑ, παρουσίασε το Σχέδιο Διατοπικής Συνεργασίας “Ανάπτυξη Συνεργατισμού” (Υπ. 19.3 – Μ. 19 – ΠΑΑ 2014-2020), ενώ ο κος Γιώργος Μπέλλης, σύμβουλος κοινωνικής επιχειρηματικότητας και συνιδρυτής της Α.Μ.Κ.Ε. Κόμβος Social Hub, μας μίλησε για τις διάφορες μορφές χρηματοδότησης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.
Οι δράσεις υλοποιήθηκαν από την Αναπτυξιακή Νομού Θεσσαλονίκης ΑΕ – Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΑΝΕΘ ΑΟΤΑ), ως Ομάδα Τοπικής Δράσης, και την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση dot2dot, ως Ανάδοχο.