Φύσηξε Βαρδάρης: ιστορίες γύρω από το σημείο μηδέν της πόλης
Περιπατητική ξενάγηση σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Τμήματος Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. και την Ομάδα Γειτονιάς του Βαρδάρη.

 

H dot2dot, το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Τμήματος Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. και η Ομάδα Γειτονιάς του Βαρδάρη σας προσκαλούν σε μια ιδιαίτερη αφηγηματική περιπατητική ξενάγηση στην περιοχή του Βαρδάρη.

Βαρδάρης. Μια έννοια ταυτόσημη με την πόλη της Θεσσαλονίκης. Από τη μια αέρας παγωμένος που φυσά το χειμώνα. Από την άλλη μια ολόκληρη περιοχή με τη δική της διαδρομή στην ιστορία της πόλης.

Ήδη από τα Βυζαντινά χρόνια, σημαντικό σημείο ως πύλη και είσοδος στην πόλη, ενώ πολύ αργότερα διαμορφώθηκε σε μια «πλατεία». Γύρω του μοναστήρια και οθωμανικά χαμάμ. Καφενεία, όπου οι Οθωμανοί κάτοικοι της πόλης έπιναν τον καφέ τους, κάπνιζαν και άκουγαν αμανέδες. Υπαίθριοι επαγγελματίες και μικροπωλητές που περίμεναν τους διαβάτες να τους εξυπηρετήσουν πριν εισέλθουν στη Σελανίκ. Χάνια που έδιναν στέγη στους ταξιδιώτες για ένα-δύο βράδια πριν συνεχίσουν το μακρύ τους ταξίδι.

Αργότερα ο Βαρδάρης και η γύρω περιοχή αυτού έγιναν συνώνυμα μιας ίσως περιθωριακής νοοτροπίας. Τα βράδια, όταν οι μεροκαματιάρηδες της γειτονιάς τελείωναν τις δουλειές τους, τα χαμηλά «σπίτια» άναβαν τα κόκκινα φώτα και τα «κορίτσια» περίμεναν τους ανυπόμονους εραστές. Εκεί, στην πιο ανείπωτη πλευρά της πόλης, στέκει όμως και μια άλλη εικόνα, κάπως διαφορετική.

Ο «άγιος Βαρδάρης», που υμνήθηκε από συγγραφείς και ποιητές, αφήνει έως σήμερα ανεξίτηλα σημάδια στην ιστορία της Θεσσαλονίκης και «φυσά» δυνατά τις ιστορίες του…

*Θερμές ευχαριστίες στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος για την ευγενική υποστήριξη στην πραγματοποίηση της ξενάγησης.

– – – – – – – – – – – – – –

Ημερομηνία & Ώρα:
Κυριακή 12 Μαΐου | 17:00-20:00

Κόστος συμμετοχής:
15€/άτομο

Μέρος των εσόδων θα δοθεί σε δράσεις εκπαίδευσης και πολιτισμού του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας.

– – – – – – – – – – – – – –

Η ξενάγηση έχει σχεδιαστεί από την dot2dot και υλοποιείται από έμπειρο πιστοποιημένο ξεναγό.

Απευθύνεται σε ενήλικες.

Συμμετέχουν επωφελούμενοι του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας και μέλη της Ομάδας Γειτονιάς του Βαρδάρη.

Περιλαμβάνεται η χρήση ηχητικού εξοπλισμού.

Το σημείο συνάντησης θα γνωστοποιηθεί μέσω email με την ολοκλήρωση της κράτησης.

Περισσότερες πληροφορίες:
(+30) 2311242382 & 6946002553

– – – – – – – – – – – – – –

Περιορισμένος αριθμός θέσεων.

Για δέσμευση θέσης είναι απαραίτητη η προπληρωμή του ποσού, από τον παρακάτω σύνδεσμο (“ΚΑΝΕ ΚΡΑΤΗΣΗ”).

Πολιτική ακυρώσεων:
Επιστροφή χρημάτων για ακυρώσεις που θα πραγματοποιηθούν το αργότερο 48 ώρες πριν την έναρξη της ξενάγησης. Μετά το πέρας του εν λόγω χρονικού διαστήματος, δεν πραγματοποιείται επιστροφή χρημάτων.

– – – – – – – – – – – – – –

*Δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις, συμπληρώστε την φόρμα ενδιαφέροντος για να ενημερωθείτε σε περίπτωση που η ξενάγηση είναι και πάλι διαθέσιμη
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ!


    Accessibility Toolbar