«Σπαράγματα» στο Βαρδάρη: Τόποι και Μνήμη της Εβραϊκής Κοινότητας

Σε συνεργασία με την Ομάδα Γειτονιάς του Βαρδάρη του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Θεσσαλονίκης και με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών, σας προσκαλούμε σε μια ξεχωριστή διαδρομή στην περιοχή του Βαρδάρη.

Δυτική Θεσσαλονίκη. Δρόμοι, πλατείες, πεζοδρόμια κρατούν στα σπλάχνα τους καλά κρυμμένη την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας καθώς και των άλλων πληθυσμιακών ομάδων, που διέμεναν στην περιοχή. Σήμερα, ο Βαρδάρης και η γύρω δυτική περιοχή, σε τίποτα δε θυμίζει εκείνες τις φτωχικές μεν, αλλά ιδιαίτερα ζωηρές, εβραϊκές συνοικίες και τους ανθρώπους που διέμεναν σε αυτές. Στις γειτονιές όμως, ηχούν ακόμη φωνές παιδιών που έπαιζαν ανέμελα. Εργάτες που διεκδικούσαν καλύτερες συνθήκες ζωής. Απελπισμένες φωνές ανθρώπων, λίγο πριν το βίαιο ξεριζωμό τους.

Τόποι και μνήμη, ιστορία, μαρτυρίες και αφηγήσεις μπλέκονται σε μια ξεχωριστή ξενάγηση που στόχο έχει να ανακαλύψει τις πτυχές της ζωής των κατοίκων στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τις μαρτυρικές στιγμές που βίωσαν κατά τη διάρκειά του, μέχρι η πόλη να χάσει σχεδόν ολότελα την εβραϊκή της παρουσία.

Η διαδρομή πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ – Γραφείο Θεσσαλονίκης, τη συμβολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, του Τμήματος Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος Α.Ε και τη συμμετοχή του μουσικού σχήματος Ρουμπαγιάτ.

ΖΗΤΗΣΕ ΤΟ
Θέλεις να κλείσεις μια privé ξενάγηση μαζί μας για εσένα και την παρέα σου; Στείλε μας το ενδιαφέρον σου και θα επικοινωνήσουμε μαζί σου για όλες τις λεπτομέρειες!


    Accessibility Toolbar