Τα χρόνια ανάμεσα: η Θεσσαλονίκη του μεσοπολέμου

Μεσοπόλεμος. Τα χρόνια ανάμεσα στους δυο πολέμους μετέτρεψαν την πολυφυλετική Θεσσαλονίκη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σε μια σύγχρονη ελληνοκεντρική πόλη. Μέσα στο ψηφιδωτό των αλλαγών κυριαρχούν οι πρόσφυγες της ανταλλαγής των πληθυσμών, που ενσωματώνονται στον αστικό ιστό βιώνοντας τις αλλεπάλληλες μεταπτώσεις στο πολιτικό σκηνικό, η οικονομική αποσταθεροποίηση, η έκρηξη του εργατικού κινήματος και οι μαζικές απεργίες, η γυναικεία χειραφέτηση, η ανάπτυξη της λογοτεχνίας αλλά και η αντισημιτική προπαγάνδα.

Τα έντονα πολιτικά γεγονότα μαζί με τη σταδιακή αλλαγή της εικόνας της πόλης ξεδιπλώνονται στους δρόμους μιας πόλης που ξαναγεννιέται από τις στάχτες μιας πυρκαγιάς. Τα χρόνια ανάμεσα, η Θεσσαλονίκη του μεσοπολέμου γίνεται «κοινός τόπος» των ηρώων του βιβλίου και της μοίρας τους, που τους φέρνει κοντά και αναδεικνύει ανάμεσα σε δύο παγκόσμιους πολέμους και έναν τρίτο πόλεμο, ταξικό αυτή τη φορά, μιας πόλης και μιας κοινωνίας σε μετάβαση.

ΖΗΤΗΣΕ ΤΟ
Θέλεις να κλείσεις μια privé ξενάγηση μαζί μας για εσένα και την παρέα σου; Στείλε μας το ενδιαφέρον σου και θα επικοινωνήσουμε μαζί σου για όλες τις λεπτομέρειες!


    Accessibility Toolbar