Χρήση, επανάχρηση, ανακύκλωση: η καθημερινή ζωή στην Άνω Πόλη ανά τους αιώνες

O Κύκλος – το Εργαστήριο Αστικής Βιωσιμότητας και Κυκλικότητας της InCommOn – και η dot2dot σας προσκαλούν σε μια ξεχωριστή θεματική ξενάγηση στον οικισμό της Άνω Πόλης.

Η Άνω Πόλη, μια από τις πιο όμορφες γειτονιές της Θεσσαλονίκης, περιλαμβάνει μνημεία που αποτελούν κομμάτι ενός σημαντικού μέρους της ιστορίας της πόλης.

Πλατείες, τείχη και φρούρια, ναοί και σπαράγματα άλλων εποχών μπλέκονται στον πολυδαίδαλο ιστό της και αφηγούνται την καθημερινή ζωή των ανθρώπων που έζησαν για αιώνες, στο μέρος αυτό. Γύρω μας κατάλοιπα κτιρίων όλων των εποχών, επαναχρησιμοποιούνται με τρόπο που η μια εποχή βρίσκεται πάνω στην άλλη, δίπλα της ή ακόμη και μέσα της, δημιουργώντας πάντα κάτι νέο.

Συναντάμε αρχιτεκτονικά μέλη κτιρίων και μνημείων σε δεύτερη χρήση, αναδεικνύοντας τη σημασία της ανακύκλωσης και τρόπους λύσης σημαντικών προβλημάτων, ανά τους αιώνες. Παρατηρούμε κτίρια που επαναχρησιμοποιούνται, ζώντας μια «δεύτερη» ζωή, με σημάδια όμως εμφανή, που ιστορούν σπουδαία γεγονότα και διατηρούν ζωντανή τη μνήμη έως τις μέρες μας. Δημόσιους χώρους που εξελίσσονται και αλλάζουν.

Μέσα από μια ξεχωριστή διαδρομή, ανακαλύπτουμε τους τρόπους ανακύκλωσης, επανάχρησης και μεταμόρφωσης του παραδοσιακού οικισμού της πόλης μας, στα βάθη των αιώνων.

*Photo credits: Photolgaphy | Incommon

ΖΗΤΗΣΕ ΤΟ
Θέλεις να κλείσεις μια privé ξενάγηση μαζί μας για εσένα και την παρέα σου; Στείλε μας το ενδιαφέρον σου και θα επικοινωνήσουμε μαζί σου για όλες τις λεπτομέρειες!


    Accessibility Toolbar